Ostajan opas

Ennen uuden sohvan hankintaa kannattaa miettiä vastauksia seuraaviin kysymyksiin.

Mikä on sohvan pääasiallinen tai tärkein käyttötarkoitus: löhöily, istuminen, nukkuminen? Turha hankkia vuodemekanismia joka joissakin malleissa heikentää istuinmukavuutta, ellei sillä ole juuri käyttöä. Löhösohva saa olla pehmeämpi ja syvempi kuin sohva, jossa lähinnä istutaan. Sohva on kodin tärkeimpiä huonekaluja, ja sillä on iso merkitys kotona rentoutumisen sekä tunnelman luojana.

Onko sohva tai kulmasohva jokapäiväinen ilo olohuoneessa vai satunnaisessa käytössä vierashuoneessa? Päivittäistä kovaa käyttöä kestää parhaiten kantavilta osiltaan puurunkoinen sohva, jossa on laadukas verhoilu.

Sohvan kangas

Millainen sohvan kangas olisi hyvä – arvoasteikko? Verhoilukankailla on erilaisia arvoja, kuten valonkesto, hankauksenkesto ja nyppyyntymis- eli pillinkiarvo. Kankaan martindale-luku kertoo sen hankauskestävyydestä. Kotikäyttöön riittää 20 000 – 25 000 martindalea ja julkitila käyttöön pääsääntöisesti suositaan 50 000 martindalen hankauskestoa. Martindale hankauskesto ei kuitenkaan kerro aivan kaikkea kankaan ominaisuuksista joten kannattaa myös miettiä mitä materiaaleja kankaassa on. Paljon tärkeämpää on pitää sohvan kankaasta huolta. Oma huolto kankaalle määrittelee kankaan käyttöiän paremmin yleisesti kuin testiarvot. Monet suosivat luonnonkuituja miellyttävämmän tuntuman vuoksi, mutta luonnonkuidut ovat hankalampia pitää puhtaina. Myös niiden värinkesto on keinokuituja heikompi. Keinokuitukankaat ovat luonnonkuituja yleisesti huolettomampia ja helppohoitoisempia. Esimerkiksi polyesteri tekee kankaasta kestävämmän ja parantaa sen värinkestoa. Mainettaan parempi akryyli alentaa verhoilukankaan hintaa. Polyesteri- ja polyesterisekoitekankailla on parhaat pesuominaisuudet, sillä niiden kutistuvuus on pienintä, eli lähes kaikki polyesteri-kankaat ovat vähintäänkin kevyesti vesipestävissä.

Valonkestossa keinokuidut päihittävät luonnonkuidut. Keinokuiduilla valonkesto on yleensä neljä tai viisi, luonnonkuiduilla kolme tai neljä. Kotikäyttöön tarkoitetuissa kankaissa valonkeston korkein arvo on viisi. Heikommin valoa kestävät kankaat tulisi pitää poissa jokapäiväisestä välittömästä auringonpaisteesta.

Nyppyyntymis- eli pillinkiarvon tulee olla neljä tai viisi. Neljän alittavat lukemat eivät ole hyviä.

Pillinkiluku määrittää kankaan omaa nyppyyntymistä, ei muista kankaista tarttunutta. Keinokuitu on teräväpäinen kuitu, johon tarttuu helposti toisia kuituja esimerkiksi villasekoitteisista sekä fleece-pintaisista vaatteista, vilteistä tai tyynyistä. Kuidut muodostavat kankaan pintaan nyppyjä, jos niitä ei siivota pois. Huonekalukankaissa lähes kaikki nukkaantumistapaukset johtuvatkin juurikin vierasperäisestä materiaalista joka reagoi huonekalukankaan kanssa muodostaen pallonomaista nukkaa kankaan pinnalle.

Saako sohvalla syödä?

Jos saa, on irrotettava ja pestävä kangaspäällinen paras vaihtoehto. Samoin silloin, jos lemmikkieläimillä on lupa hypätä sohvalle. Tahrat täytyisi poistaa heti, kun niitä tulee. Kankaan sidokset heikkenevät nopeasti, jos kangas on likainen eikä sitä imuroi säännöllisesti. Puhtaanapito on kaiken a ja o, jotta sohvan käyttöikä pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään. Tietty nykyisin on olemassa laajalti erilaisia helpottavia huonekalukankaille tarkoitettuja suoja-aineita kuten suosituimpia Softcaren suoja-aineita. Sohvanpäällisille pesula on erityisesti luonnonkuitukankaissa usein paras ja turvallisin pesupaikka. Kotikoneessa päälliset mahtuvat harvoin peseytymään tarpeeksi väljästi, jolloin vaarana ovat ns. pesuraidat juuri näihin luonnonkuitukankaisiin.

Oeko-Tex Standard 100 on kansainvälisesti käytetty sertifikaatti, joka kertoo tuotteen turvallisuudesta. Turvalliseksi tuote luokitellaan setifikaatin mukaan silloin, kun sen pH-taso on ihoystävällinen, siinä ei tutkitusti ole haitta-aineita ja tuotteissa käytetyt väriaineet ovat myrkyttömiä. Lähes kaikki valikoimistamme on ko. standardin omaavia verhoiluja. Tuotesivuillamme Stain & Water Repellent-logolla varustettu sohva on käsitelty likaa ja pölyä hylkiväksi joten sohva säilyy uudemman veroisena pidempään sekä helpottaa sohvan hoitamista vuosiksi eteenpäin.

Kankaan hoito

Hoida kangas-sohvaa. Huonekalukankaan puhdistuksessa ei ole ainoastaan kyse hygieniasta. Kankaan puhdistaminen ja huoltaminen on välttämätöntä, jos haluamme, että sohva tai tuoli näyttäisi uudelta pitkään. Ellei kangasta puhdisteta, ajan kuluessa hien ja lian rasvahapot tunkeutuvat kuituihin ja aiheuttavat vakavia vaurioita. Huonekalukangas on tarpeen puhdistaa vähintään 6 kuukauden välein. Kangaspäällysteiset sohvat tai tuolit on suositeltavaa puhdistaa pölynimurilla. Se poistaa pölyhiukkaset ja lian ennen kuin ne pääsevät syvälle kangaskuituihin. Tekstiilien suojauksella autetaan kuituja, jotta ne eivät vaurioituisi ajan kuluessa niin nopeasti. Lisäksi puhdistus on kankaan suoja-aineen käytön jälkeen helpompaa, koska tahrat eivät pääse imeytymään niin hyvin.

Nahkasohvat

Nahkasohvat vs keinonahkasohvat

Aitonahka on sohvissa arvostettu luonnonmateriaali. Sen parhaimpia ominaisuuksia on hengittävyys, elastinen sitkeys eli kestävyys sekä pölyämättömyys. Nahka on miellyttävä, käytännöllinen ja helppohoitoinen. Siksi se sopii ensisijaisesti myös allergikoille. Aidon nahan ominaisuuksiin kuuluvat pienet arvet, hyönteisen puremat, hiertymät ja sävyerot. Nämä jäljet eivät heikennä nahan kestävyyttä vaan ne ovat aidon nahan tunnusmerkkejä.

Vuosittainen puhdistus- ja hoito- ja suoja-aineen käyttö vähintään 2 kertaa vuodessa on tarpeen, jolloin nahkan kauneus ja pehmeys säilyy paremmin. Lisäksi hoitoaineella estetään lian, tahrojen, hiusrasvojen imeytyminen nahkaan ja sillä estetään myös liiallinen kuluminen. Voimakkaita pesuaineita ei suositella nahkan hoitamiseen. Jos nahka pääsee liikaa kuivumaan, on ajan kanssa vaarana nahan pinnan hilseily ja halkeilu.

PUnahka hylkii likaa ja vettä luonnostaan liukkaan pintansa ansiosta ja sillä ovat helppohoitoisia. Erillistä hoitoainetta PU-nahka ei tarvitse teollisvalmisteisen pintansa ansiosta. Keinonahkaa ei saa siis hoitovahata eikä suojata erillisillä nahkan puhdistus aineilla!  Kostealla liinalla puhdistus kuitenkin kannattaa säännöllisin väliajoin. Nykyaikaiset keinonahat ovat jo kulutukseltaan hyviä ja huolettomia, tietty ei kuitenkaan niin pitkäikäisiä kuin aitonahat.

Sohvan käsittely ja sijoittelu

Mikään sohva ei kestä pomppimista pitkään, joten tätä kannattaa välttää. Myös käsinojilla istuminen voi vaurioittaa sohvaa. Samoin käsinojista siirtely tai sohvan nostelu voi vaurioittaa niiden rakennetta joten sohvaa kannattaakin nostella aina pohjan alaosista, eli rungosta.
Minkä ikäiset ja kuntoiset käyttävät sohvaa? Kovin matalalta ja pehmeältä sohvalta on vaivalloista kammertautua ylös, jos istuja on esimerkiksi iäkäs tai liikuntarajoitteinen.

Todella tärkeä seikka sohvan valinnassa on minkä kokoiseen tilaan valitset sohvaa? Esimerkiksi selkänojan korkeus on tärkeä, jos sohva tulee ikkunan eteen. Mittaa etukäteen myös, ettei uusi sohva tai kulmasohva tulisi kulkureiteille. Pääsääntönä olisi myös että sohvan ja seinän väliin jäisi tyhjää tilaa vähintään 10-20cm ettei huoneiston tilantuntu menisi liian täyden näköiseksi, mutta tämäkin seikka on huomioitava huoneiston mallin ja koon mukaisesti ja mitä muita huonekaluja ja miten ne ovat aseteltu. Kivijalkakaupassa sohvat näyttävät usein pienemmiltä kuin kotona. Selvitä tarkasti huoneen mitat johon kulmasohvaa tai sohvaa suunnittelet. Kulmasohvaa suunniteltaessa on tärkeää tietää etukäteen, kumman käden puolelle esim. avopäätyosa tai pidempi osa sohvasta  sijoitetaan, kätisyys katsotaan aina sohvaa edestä katsottuna tuleeko esim avodivaani oikealle vai vasemmalle puolelle. Hyvä apukeino oikeankokoisen sohvan valitsemiseen on piirtää esimerkiksi ruutupaperille pohjapiirustus huoneesta, johon sohva sijoitetaan ja merkitä siihen sohvan paikka. Myös esim. maalarinteipillä lattiaan mallintaminen auttaa sohvan koon hahmottamisessa mittojen mukaan. Voit halutessasi lähettää tilastasi pohjapiirrustuksen mittatietoineen sekä esim. tilasi mahdollisten muiden huonekalujen asetelmat asiakaspalvelun sähköpostiimme niin voimme auttaa ja ehdottaa ratkaisuja sohvaostoksen suunnittelussa.

Oletko vaihtelunhaluinen? Valitse moduulisohva, josta voit koota erilaisia versioita ja käyttää osia yhdessä tai erikseen.

Kalliimpi vai Edullisempi sohva?

Mitä sohva saa maksaa? Muista hintoja vertaillessasi, että kallein sohva ei välttämättä ole paras sillä myyntikatteissa on paljolti eroja eri myyjien kesken, mutta yleisesti kalliimpi laadukas sohva kestää usein kauemmin ja tätä hinta-laatua kannattaakin vertailla. Vaikka parempi kangas tai nahkaverhoilu voi nostaa sohvan tai kulmasohvan hintaa useita satasia, sohvan käyttöikä voi lisääntyä jopa vuosia.Tiedätkö jo täsmälleen, mitä haluat? Hanki räätälöity sohva tai kulmasohva, ja voit valita koon ja verhoilumateriaalin lisäksi esimerkiksi käsinojien ja jalkojen mallin, tyynyjen määrän ja pehmeyden sekä istuinsyvyyden. Mittatilausvaihtoehtoja saadaan myös jo useista malleista.

Verkkokaupamme tuotteissa tunnistat seuraavalla vihreällä “Huippu Hinta” logolla varustetut tuotteet jotka ovat poikkeuksellisen edullisia, markkinoiden halvimpia tuotteita joissa tämä hintaetu kannattaa käyttää hyväksi.

Muista aina verrata ostoksesi loppuhintaa, ei prosentteja sillä nykyisin useat huonekaluketjut mainostavat suuria alennus-prosentteja ja näiden lähtöhinnat ovat korotettu pääsääntöisesti reilusti ylöspäin. Eli vertaa hinta-laatusuhdette. Tervetuloa meille järkeville sohvakaupoille  aina oikeaan hintaan. Sohvat nyt edullisesti netistä vaikka osamaksulla. Verkkokaupassamme pienemmällä myyntikatteella aina hyvä sohva tai tuoli tarjous 🙂